Hírek, információk, akciók

Jövedéki törvény változása
2014.01.09.

A hatályos jövedéki törvény változása értelmében kenőolajok és kenőanyagok (2710 19 81, 2710 1983, 2710 1987, 2710 19 91, 2710 19 93, 2710 19 99, 3403 19 91 és 3403 19 99 vámtarifaszám alá tartozó termékek) 2014. január 1-jétől kiszereléstől függetlenül jövedéki termékké válnak.

 


A törvény alapján bármely kiszerelésű kenőolajj és kenőanyag belföldi nagykereskedelme, export, import, illetve közösségi kereskedelme 2014. január 1-jétől jövedéki engedélykötelezettség mellett végezhető. A jövedéki engedély megszerzéséhez feltételként, a jövedéki törvény 5 millió Ft jövedéki biztosíték nyújtását és legalább 50 m2 szilárd térelemekkel körülhatárolt raktárterület igazolását írja elő.

A gyarkorlatban a belföldi kereskedelmben ez azt jelent, hogy kizárólag nem végelhasználónak továbbértékesíti céllal beszerezni és értékesíteni bármely kiszerelésű kenőolaj és kenőanyag terméket csak érvényes jövedéki engedély birtokában lehet. A jövedéki engedélyes kereskedőnek a törvény melléklete által előírta tartalmú, a NAV által jóváhagyott jövedéki nyilvántartásokkal is kell rendelkeznie.

A törvénymódosítás azt is jelenti, hogy az un. nyilt árusítási üzletek (működési engedély, nyilvántartási vagy ügyiratszámú engedéllyel rendlekezők), akik közvetlenül a végfelhaszálóknak értékesítenek, bármely kiszerelésű kenőolaj és kenőanyag terméket kizárólag jövedéki engeéldyes kereskedőtől szerehetne be. Nekik külön nyilvántartás vezetési kötelezettségük a jövedéki törvény alapján nincs.

A végfelhasználókra a jövedéki törvény módosítása semmilyen kötelezettséget nem ír elő.

A törvénymódosítás a kenőolaj és kenőanyag számlák vonatkozásában a jövedéki engedélyes kereskedők esetében külön kötelezettséget ír elő. Más jövedéki engedélyes kereskedő felé, valamint az un. működési engedélyes kereskedő felé történő értékesítés esetén a vevő vonatkozó engedély számait fel kell tüntetni az eladó által kiállított számlán.

Az ömlesztetten szállított kenőolajok beszerzése esteénben a a beszerzést végzőnek a továbbbiakban nem kell vámahtóságot tájékoztatnia. A kötelezettség csak a terméket szállító személy részére marad fenn.

vissza...